Hvilken Fodboldspiller er du?

Hvor på banen spiller du og hvor burde du egentlig spille i forhold til de kompetencer du besidder ? Der er mange faktorer der spiller ind i forhold til den position du spiller på en fodboldbane. Er du Fysisk, hurtig, en god dribler eller har et fantastisk overblik? Disse kompetencer har en stor betydning for, hvor du spiller henne på banen. Der er mange andre faktorer som også har relevans.

Sponsoreret indhold
fodbold

Fodbold fra A-Z

I dette indlæg vil der blive nævnt mange eksempler på, hvor og hvorfor man skal have en vis position på banen. Måske finder du ud af hvilken slags fodbold spiller du egentlig er, samt hvad du kan gøre for at forbedre dit spil, så du kan blive en bedre individuelt fodboldspiller samt holdspiller.


Fodbold – Den fysiske spiller

Besidder du en masse styrke, er du stor og stærk og kan finde ud af at bruge din krop, er der flere positioner du kan spille. Mange ser store stærke spillere som centerforsvarer, det er der også en god grund til. Hvis du besidder en masse power og højde er du ideel til at spille i midterforsvaret.

Her kan du vinde mange dueller både i luften og i fysiske infights. Tit ser man dog at der mangler teknik med bolden. Dog er der et kæmpe grundlag for at udvikle sig, hvis man er forholdsvis ung.

Spillere som Hummels fra FC bayern München er en fodboldspiller i verdensklasse. Men han er utrolig langsom, stort set alle offensive spillere i bundesligaen kan løbe fra ham i en løbeduel. Så hvorfor er han egentlig så god, hvis man bare kan løbe fra ham?

Mats Hummels har så mange færdigheder, som kompensere for den manglende hurtighed. Hvis du kigger på hvordan han spiller, så læser han ofte spillet meget før angriberen, og kan derfor nå hen i en position hvor han har kontrollen. I en 1 mod 1 duel er han svære at komme forbi, fordi han er stor og stærk, men også ufattelig intelligent. Han bruger sine evner til at læse spillet og forudsige hvad der sker.

Dette er svært at lære af en træner. Jovist kan han vise dig hvordan du taktisk set skal dække op og hvilken side du skal presse spilleren ud imod. Men i kampens hede er situationen meget anderledes end det taktiske oplæg. Måden man øver dette på er simpelthen, at komme ud i så mange situationer som muligt, hvor du bliver presset. 

Du kommer til at opleve, at modstanderen kommer forbi dig, men hvis du analyserer hvad der gik galt, og hvad du kunne have gjort anderledes for at stoppe modstanderen, så kan du komme rigtig langt. Selvkritik er ekstremt vigtigt hvis man vil udvikle sig som spiller.

Hvis du kan kritisere dig selv, kan du også forbedre det du gør forkert. Næste gang du befinder dig i en lignende situation, kan du komme ud af den med et positivt resultat.

Derudover anbefales det at øve sin teknik. Det er ikke altid nok bare at øve den til træning. Selvtræning kan rykke dig de sidste 10-15 %. Hvis vi  lige tager Cristiano Ronaldo som eksempel. Lige Siden han var helt ung, har han trænet mere end alle hans holdkammerater.

Resultatet er ret tydeligt, han er en af verdens bedste fodboldspillere nogensinde. En stor grund til dette er hans vanvittige fokus på selvtræning og kost. Nu tænker du nok, at det jo ikke hjælper dig, for han er jo en offensiv spiller. Svaret er: jo det gør, du behøver ikke stå og sparke frispark eller skyde på mål i timevis, som Ronaldo gør.

Ændre dine øvelser til at være målrettet mod teknik og sparketeknik. Sæt nogle kegler eller lignende op, på modsatte banehalvdel og brug det som “target” sigt efter den med halvliggende, inderside eller sågar vrist.

Hvis du gentager noget 10.000 gange siges det, at du bliver god til det du foretager dig, så hvorfor ikke gentage det 30.000 gange hvis det er muligt?  Du kan altid forbedre dig, det kræver bare sindssyg meget selvdisciplin og vedholdenhed. Man kan ikke tage et lynkursus i at blive en god fodboldspiller, det tager mange år med ekstremt hårdt arbejde.

Men hov? er der ikke andre positioner man kan spille hvis man har de førnævnte kompetencer som en fysisk fodboldspiller?
Spillere som Zlatan, Lukaku, Diego Costa, Lewandowski, har alle de samme fysiske træk som Mats Hummels. Men hvorfor spiller de så i angreb?

Når forsvarerne er store og stærke, skal man også have noget i ens eget angreb der matcher spillere som Hummels. Ellers ville man ikke have en chance i hovedspillet, udover når der er hjørne. Men ydermere så kan en type som Lukaku sagtens holde store stærke spillere væk, fordi han ved hvordan han skal bruge sin krop. Han bruger sin enorme styrke til at styre forsvarsspilleren i en bestemt retning, så han kan komme til en afslutning

Her fortæller Lukaku selv hvad han gør når han modtager bolden. Se selv hvor effektivt det er nedenfor. 

I videoen ovenfor ses tydeligt hvordan man kan anvende sin fysik til at score mål. Hvis du ikke ved hvordan du skal blive bedre til at bruge din krop til at skærme bolden, så se hvad Lukaku gør, og øv det til træning. Hver gang du modtager bolden med en mand i ryggen, så forsøg at bakke ind i modstanderen og brug dine arme til at mærke hvilken side du har modstanderen på.

Derved kan du skabe et overblik over, om du kan vende dig og hvilken vej du skal vende rundt med bolden, hvis det er muligt. Plus du har 100% kontrol over bolden, så du kan gøre hvad du vil, eventuelt lægge den af, hvis det er den eneste mulighed. Hvis du øver dette, og begynder at kunne anvende det, mister du færre bolde, og kan fuldføre angrebene langt oftere end, hvis du ikke har styr på modstanderen. Så hvis du ikke helt ved hvordan du skal stå i forsvaret, og generelt ikke har den store interesse i at forsvare, er den rette position for dig fremme i angrebet.

Omvendt hvis du ikke har de store offensive kompetencer, men derimod er mester til at bryde bolden, bør du spille i midrforsvaret. 


Fodbold – Hurtigløberen

Vi har alle set spillere som Sané, Salah, Mané etc. Nogle ekstremt hurtige spillere, som udnytter deres fart. Men det er ikke kun offensive spillere der har fart i fødderne, spillere som Jordi alba, Kyle Walker udnytter også deres ekstreme fart i det defensive spil.

En hurtig spiller er oftest at finde på kanten, eller i angrebet. Men det er blevet mere og mere populært i det moderne fodboldspil, også at have defensive spillere som er hurtige. Her kan man blandt andet kigge på Chelsea’s Kanté, han er et perfekt eksempel på hvad hurtighed og en masse talent kan blive til.  Det giver også god mening i forhold til, at de skal kunne følge med deres direkte modstander.

Men er du hurtig og har en rimelige teknik og spilforståelse, så kan du spille på stort set alle positioner, det handler om dine andre kompetencer, altså dem ud over farten. En central midt som er lynhurtig kan være guld værd for alle hold. Hvis man har overblik/spilforståelse kan du udnytte det til at skabe utroligt mange kontraangreb, og farlige situationer ved blot at drive bolden med din fart, så længe dine medspillere laver løb enten foran dig eller på siden af dig.

Men kan man træne hurtighed?

Vi er alle begrænset af vores gener og fysiske træk. Men man kan træne hurtige fødder og forbedre sin løbeteknik når man er ude i en sprint.

Øvelserne i videoen herover er eksempler på øvelser, der kan forøge din topfart og acceleration

Hvis du har set 100 meter løbere, så kan du også se at de har en helt specielt fysisk, men deres teknik er en helt videnskab. Et godt lille råd, for at få en højere tophastighed er, at løfte dine knæ længere op imod dit bryst, altså løft knæene højere op når du løber.

Ved at gøre dette øger du længden på dine skridt, hvilket gør at du øger din tophastighed. man kan forbedre sig rigtig meget ved, at øve sin løbeteknik. Dog er det ofte accelerationen der er vigtigst i fodbold, de første 10-15 meter er der hvor man sætter en mand. Dette kan også trænes, men det mest effektive vil være at gøre det i motionscenteret. Hav fokus på eksplosiviteten i musklerne,  dette kunne være i et squat stativ, hvor du på vej op med vægtstangen hopper, frem for bare at “rejse” dig op. Det belaster dine muskler på en anden måde, og gør dem mere eksplosive.

Hvis du er hurtig, tager man ofte også lange træk når man løber med bolden. Derfor er det ekstremt vigtigt at du forbedre dine drible færdigheder. Se på en spiller som Messi, og hvordan han håndtere bolden. Hold bolden tæt på fødderne, så du har styr på hvor den ender henne næste gang, du tager en berøring.

Selvfølgelig er det engang imellem nødvendigt at tage et langt træk, men øg dit koncentration når du dribler, hav den meget tæt på dine fødder og kontroller udfaldet af de fleste situationer. Som der er et ordsprog der lyder “øvelse gør mester” 

Hvis du besidder nogle kompetencer andet end hurtighed, kan du muligvis ændre din position fra kantspiller til at spille mere centralt. Men det er altid vigtigt at have hurtige folk ude på kanten. Derfor bør du vurdere hvor du kan gøre mest “skade” på modstanderen. Det handler også meget om hvor man føler sig tryg henne på banen, følg dine instinkter og så ved du også hvad den rette position for netop dig er.


Fodbold – Dirigenten

Har du set spillere som Andrea Pirlo, Xavi Hernandez, David Silva, ved du også at du hverken behøver, at være fysisk eller hurtig for at være en fantastisk fodboldspiller.

Hvis du er typen der har et fantastisk overblik og en sublim afleveringsteknik er du sandsynligvis central midtbanespiller.

Hvis det er dig der styrer slagets gang på banen, er dette også den rigtige position for dig. De ovennævnte spillere er mere offensiv orienteret end defensiv. Dog kan det være en fordel at spille den defensive midtbane, hvis dine lange afleveringer sidder lige i skabet. Ved at stå længere tilbage på banen, undgår du presset fra modstanderne og har derfor længere tid til at slå den perfekte aflevering. Dette bliver brugt for lidt i moderne fodbold. Hvis man har defensive kvaliteter samt de offensive kvaliteter som pirlo er du en perfekt midtbanespiller, som stort set alle hold vil kunne bruge.

Det er altid en god ting at være god til alle spillets facetter, så hvis du mangler det defensive aspekt i dit spil, vil det kun være en fordel for dig at øve det. Du bliver en mere komplet spiller af det, samtidig vil du gøre mere gavn for dit hold. Som nævnt tidligere “øvelse gør mester” øv på de facetter i dit spil som ikke er dine kernekompetencer, man skal ikke undervurdere vigtigheden i at kunne lidt af det hele. Det gør sig igen gældende, at være selvkritisk og kunne se sine egne fejl.

Som offensiv central midtbanespiller, er vigtigheden af at kunne bryde bolden, ekstrem vigtig. Du kan starte et kontraangreb på modstanderens banehalvdel, og derved lettere skabe et overtal, dette vil gøre dit holds angreb endnu farligere, fordi modstanderens hold er i ubalance.


Små tips til at forbedre din teknik

Hvis du kigger på et hold som FC Barcelona, kan du tydeligt se at alle spillernes teknik er i verdensklasse. Hvis du kigger på hvordan de tæmmer en bold, vil de 80% af gangene tæmme bolden med indersiden. Dette giver meget bedre kontrol over bolden, end hvis du tæmmer den med enten ydersiden eller fodsålen.

Dog ser man, at en spiller som Lionel Messi bruger hans yderside meget, det kan man selvfølgelig også blive god til, men nogen gange er der bare nogle enkelte individer der kan ting, som andre ikke kan. Sammenlign derfor ikke dig selv med Messi endnu, træn først din boldkontrol ved at benytte din inderside, det er også derfor det er noget af det første du lærer som fodboldspiller, det er simpelthen den letteste måde at få kontrol over bolden. Drop ydersiden så meget som muligt, når du skal tæmme bolden.   

I Videoen herunder ser du hvordan du kan øve dine førstegangsberøringer.


Undgå Skader

De fleste er bekendt med skader, og ved hvor frustrerende det er ikke at kunne spille. Hvis du vil undgå skader, er der en masse forskellige ting du skal have fokus på. Listen er lang, derfor er der blot nævnt 2 af de vigtigste aktiviteter man bør fortage sig, hvis man vil undgå skader. 

Lav yoga

Selvom det måske lyder underligt for en fodboldspiller, at skulle dyrke yoga. Så er yoga utrolig effektivt, hvis du vil undgå skader. Ved at dyrke yoga kan du undgå led og muskelskader. Fodboldspiller er kendt for at være stivbenet, derfor hjælper 20-30 sekunders udstrækning altså ikke helt nok, til at du undgår disse skader. Du skal stadigvæk sørge for at lave udspændingsøvelser, men yoga løfter lige din smidighed til det næste niveau.

Hvis du tager til bare én yoga time, kan du bagefter mærke hvor hårdt det egentlig er. Hvis du ikke synes det er hårdt, er du sandsynligvis en af de få fodboldspillere, som rent faktisk har fleksible muskler og led.

Styrketræning

Styrketræning er en væsentlig del af alle sportsgrene. Så hvis man som ung og eller som amatør, ikke anvender styrketræning, skal man nok overveje at begynde. Dog frarådes det at man styrketræner før man er 15 år. Spillere som Ronaldo er igen et perfekt eksempel. Hans dedikation for at vedligeholde sin krop, også efter han er fyldt 30 er helt exceptionelt. Dette er også grunden til, at han har kunne opretholde sit ekstremt høje niveau i så mange år.

Der er ingen tvivl om at C.Ronaldo bruger styrketræning til at holde sig skadesfri, det gælder også alle andre professionelle fodboldspillere eller generelt bare professionelle atleter. Alle anvender styrketræning enten på den ene eller den anden måde.

Der er ingen der siger at det behøver at være tunge vægte du skal løfte. Men sørg for at styrk de muskelgrupper, som er relateret til fodbold. Et godt råd ville være bare at styrke hele kroppen, så du får styrket alle muskler, på den måde bliver du også en mere komplet atlet.