Er der gluten i spelt mel?

Er der gluten i spelt mel? Det kommer vi ind på i dagens indlæg.

brød lavet af speltmel

Gluten i maden

Gluten er et protein som findes i kornsorter. Gluten udgør 80 procent af proteinindholdet i kornet. Det forekommer primært i kornsorterne hvede, rug og byg, og gluten er også det der gør dejen mere solid og elastisk. Problemet er blot – folk med glutenallergi også kaldet cøliaki sygdommen ikke kan tåle gluten. 

Gluten skaber en stærk masse, som gør at luft ikke kan forsvinde fra dejen. Dette gør det lettere og mere effektivt for brødet af hæve og det er også grunden til at glutenfri brød, ikke hæver nær så meget.

Hvad er spelt mel?

Spelt mel er anden form for hvedemel som giver melet en god smag, det har et højt indhold af proteinindhold og et rigtigt højt indhold af gluten.

Ja der er gluten i speltmel – rigtig meget af det faktisk. Så hvis du er allergisk, skal du nok bruge en anden slags mel, såsom havremel. Spelt er en af de ældste kornsorter som stammer fra hvede. Den er brugt meget i gamle dage, da den er god at lave brød af. Spelt er kendt langt over 300 år tilbage til dengang Danmark var et bondesamfund, og alle dyrkede korn, men ved overgangen til det intensive landbrug, blev spelt dog fravalgt.

bagning havre mel

Spelten er i dag en meget populær kornsort for den gode smag. Hvis man har problemer med det man kalder en irriteret tarm, som gør at maven har svært ved at fordøje og nedbryde forskellige slags mad, kan man prøve en diæt – herunder en lowfodmap diæt, hvor speltmel indgår.

Spelt som spise

Spelt kan bruges i meget forskelligt, men er mest populært og egnet til speltøl, speltkerner og speltmel. Speltøl er kendt for at have en sød og blid duft og en dejlig sød og mild smag, kogte speltkerner giver også en god smag i alverdens salater og melet giver et lækkert brød.