6 markante fordele ved kaffe

Vi vil i dette indlæg ridse nogle af de mest markant fordele ved kaffe op, som er dokumenteret at have en positiv virkning.

kaffe og læsning

Introduktion til kaffe

Der har gennem tiden været mange forskellige holdninger til kaffe, som dog altid har været bakket op af en række studier, som enten pegede i den ene eller anden retning. Dog har tvivlen ofte været på nogle af de mere kryptiske parametre, hvor man har forsøgt at fastslå det præcise antal kaffekopper man bør drikke i løbet af en dag, samt andre aspekter ved kaffe, som kan være lidt tvetydige.

Så hvis du er den helt store kaffeelsker, så vil denne artikel med garanti tale direkte til dit kaffehjerte. Du får her 6 gode grunde til at kaffe er godt for dig og dit helbred.kaffe på bræt


1. Opkvikkende effekt vha. koffein

Det er næppe nogen hemmelighed, at indholdet af koffein er relativt højt i kaffe. Koffein har som bekendt en ganske opkvikkende effekt, hvilket har nogle meget positive sider. Ved indtag af koffein stimuleres centralnervesystemet, hvilket blandt andet styrker din korttidshukommelse, din evne til at bearbejde ny information, samt din grad til at være opmærksom.

Koffeinen binder sig fast til receptorer i hjernen, som har en påvirkning på niveauet af signalstoffet dopamin og serotonin, som ved indtagelse øger niveauet. Dette påvirker din hjernes belønningscenter, som er der hvor godt humør og friskhed produceres.

Selvfølgelig skal koffein indtages med en grad af forsigtighed, du skal selvfølgelig ikkedrikke 2 liter kaffe lyn hurtigt. Virkningen af koffeinen sidder nemlig i hjernen i op til fem timer efter indtagelse.


2. Forebyggelse af demens og parkinsons med kaffe

Tidligere nævnte vi, at korttidshukommelsen bliver bedre efter indtag af kaffe, men noget tyder på, at det ikke kun er korttidshukommelsen som oplever en positiv effekt ved indtag af kaffe. En finsk-svensk undersøgelse, som tidligere blev offentliggjort i Jounal of Alzheimers Disease slår nemlig fast, at kaffedrikning nedsætter risikoen for at du bliver ramt af demens.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i en række testpersoner, som alle sammen være ældre kvinder. Undersøgelsen kunne ret klart slå fast, at tre kopper kaffe dagligt var en meget stor faktor angående hukommelsen hos disse kvinder. Faktisk kunne man sideløbende konkludere, at det gav kvinderne en mærkbar 80% mindre risiko for at udvikle parkinsons.

Parkinsons opstår ved tab af dopaminproducerende celler i hjernen. Som vi tidligere var inde på, så er koffein med til at øge produktionen af dopamincellerne.


3. Positiv indstilling til andre mennesker

Man har i USA testet hvorvidt at kaffe, herunder mere specifikt varme drikke kan være udslagsgivende for nye bekendtskaber, samt måden hvorpå vi tackler situationen. Man testede her en række testpersoner, hvor halvdelen blev udstyret med en kold drik i hænderne, omvendt blev den anden halvdel udstyret med en varm drik (kaffe). Herefter blev alle testpersonerne præsenteret for nye bekendtskaber.

Resultatet var tydeligt. Dem som fik den varme drik (kaffe) følte mere glæde ved mødet med den nye person og havde som udgangspunkt varmere og bedre tanker omkring personen de stod overfor. Så det er ikke helt tilfældigt, at kaffe altid er en vinder når du er til møde!


4. Mindsket risiko for brystkraft

Den anerkendte svenske forsker Helena Jernström har dokumenteret, at kaffe sænker risikoen for at udvikle brystkraft. Dette sker da koffein hæmmer cellevæksten i brystet. 

Faktisk virker kaffen ikke blot forebyggende, men studier viser også at det forbedrer prognosen hos dem, som allerede er blevet ramt af brystkraft. Det virker for størstedelen, men kræver dog at man har gentypen CYPIA2, hvilket over halvdelen af alle svenske kvinder har. Dertil skal det siges, at det anbefales at drikke tre kopper.


5. Din lever beskyttes mod kræft 

Japanske studier er kommet frem til, at blot en enkelt kop kaffe om dagen mindsker din risiko for at udvikle leverkraft. Forsøget er valideret og bekræftet, men selve forsøget er testet på rotter, som blev fodret med pulverkaffe.

Faktisk viser flere undersøgelser også at kaffe beskytter leveren mod skader, som er forårsaget af alkohol.


6. Undgå galdesten med kaffe

Hvis du drikker omkring tre kopper kaffe om dagen, så nedsættes risikoen for gladesten med 40 procent. Forskere på Harvard School har nemlig fulgt 46.000 mænd gennem en periode på ti år, hvor det kan konkluderes at jo mere kaffe indtag, des bedre, hvis man udelukkende kigger på sandsynligheden for at udvikle galdesten.

Man formoder, at det igen er stoffet koffein som afværger problemet, da koffeinen får galdeblæren til at trække sig sammen og derved tømme sig oftere, hvilket gør at der ingen sten dannes.