Vigtigheden af god mundhygiejne

De fleste af os kender til vigtigheden af god mundhygiejne. Vi har fået det fortalt til hver tandlæge tid samt andre mennesker igennem vores liv. Sunde og stærke tænder er ikke kun vigtige for god mundhygiejne, men også for vores overordnede helbred. Usikkerheden bag sine tænder kan faktisk påvirke vores mentale helbred og de mange mundsygdomme såsom parodontitis kan føre til andre sygdomme såsom diabetes. Der er dog flere måder, man kan vedligeholde sine tænder på og forebygge tandsygdomme.

Sponsoreret indhold

Tandbørstning og tandtråd

Det mest åbenlyse man kan gøre for at vedligeholde sine tænder og tandkød, er selvfølgelig at børste sine tænder og bruge tandtråd. Som tandlæger råder til, skal man børste sine tænder mindst to gange i døgnet og regelmæssigt bruge tandtråd eller tandstikker, efter man har spist. Mundskyl er også et godt middel til at fjerne bakterier i munden og giver en frisk ånde. 

Børster man ikke sine tænder, får man jo huller i tænderne og der er stor sandsynlighed for, at man får betændelse i tandkødet. Tandtråd forebygger også huller i tænderne og tandkødsbetændelse, som kan videreudvikles til andre sygdomme i munden. 

Det er ikke billigt at tage til tandlægen og få lavet indgreb, hvilket er en anden god grund til at passe på sine tænder. Oplever man tit skavanker og smerter i munden, skal man jo hyppigere til tandlægen, frem for et årligt tjek hvis man passer godt på sine tænder. 

Det er vigtigt at huske på, at nogle er mere tilbøjelige end andre til at få huller i tænderne og tandkødsproblemer, på trods af hvor godt de passer på deres tænder, mens andre som ikke går lige så meget op i mundhygiejne ikke oplever huller eller andre problemer. 

Lav selvtillid 

Som tidligere nævnt, kan vores tænder og mundhygiejne også påvirke vores mentale helbred. De fleste oplever nemlig lavt selvtillid på grund af deres tænders udseende. Typisk er det genetik, som bestemmer, hvor tilbøjelige vi er til at få skæve tænder, men også mangel på indgreb i en tidlig alder kan påvirke tilstanden af vores tænder senere hen. Vores tænder kan nemlig rykke sig igennem hele vores liv, hvilket også er grunden til, at folk som har fået rettet tænder som barn, får skæve tænder igennem. Tænderne rykker sig typisk i forbindelse med visdomstænder. 

Den lave selvtillid gør, at vi holder os tilbage og går glip af en masse muligheder og oplevelser. Det gør også, at folk smiler mindre, for ikke at blotte deres tænder. 

I dag er der masser af muligheder for at få rettet tænder. Den nyeste teknik er det såkaldte invisalign, som er en usynlig bøjle, som er tilpasset ens tænder. Typisk får man tilsendt en ny bøjle med få rettelser over flere måneder, indtil ens tænder er blevet rettet. Den usynlige bøjle er et alternativ til voksne mennesker, som nemt og diskret vil have rettet deres tænder og på den måde undgå togskinner. For at få et smukt smil med invisalign, skal man have bøjlen på i de anbefalede 22 timer i døgnet, dog skal bøjlen tages af når man spiser og drikker. 

Invisalign bruges til at rette skæve tænder og overbid. Overvejer du at få invisalign, skal du booke en tid til konsultation med din tandlæge eller en specialist, som derefter vil konludere om en invisalign bøjle kan løse problemet. 

Betydningen af en god kost 

Som vi alle ved, er en større mængde sukker ikke godt for tænderne. Bakterierne på vores tænder lever nemlig af sukker som de omdanner til syre, som danner hullerne i vores tænder. I dag er det mere eller mindre umuligt at undgå sukker med mindre man aktivt gennemgår ingredienser i det man spiser. Dog er det typisk de mindre måltider og snacks, som medfører hullerne i tænderne. Det er her vi spiser kiks, frugt og slik, som klistrer sig til vores tænder. 

Det er derfor vigtigt, at man undgår større mængder af sukker og spiser varieret. Dog er man ikke helt sikret for huller i tænderne. Læskedrikke som juice, sodavand og energidrikke kan nemlig give syreskader også selvom det er sukkerfrit. Det rådes, at man max drikker en halv liter læskedrik om ugen, dog er det de færreste, som overholder dette. Syreskader forekommer når vores tænder bliver ætset af syreholdig mad og drikke. Får man først ætset sin tandemalje væk, er skaden sket, da den ikke bliver gendannet. Det er derfor en alvorlig skade, da det ikke kan rettes op på gennem behandlinger. 

For at undgå skrøbelige tænder og syreskader skal man jo undgå syreholdig mad og drikke – især læskedrikke, som faktisk er noget af det værste, man kan udsætte sine tænder for. Det er svært for mange at nedsætte deres indtag af læskedrikke, dog er et godt råd, at man skyller sin mund med vand, efter man har drukket en læskedrik. Man skal ikke børste sine tænder lige efter da dette kan slibe emaljen væk. 

Usund mad er derfor yderst skadeligt for vores tænder da det har et højt indhold af sukker og syre. Sund kost er derfor med til at holde vores tænder sunde og stærke.