Strækmærker ved graviditet

Strækmærker kan opstå på flere forskellige måder. En af de mest hyppige er under graviditet, hvor hunden strækker sig, og at kroppen vokser hurtigere end huden principielt kan følge med. Det er også derfor at strækmærkerne ofte er placeret i store områder, som er med til at gøre dem ekstra synlige og generende.

Sponsoreret indhold

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Damask

Strækmærker opstår naturlig

Strækmærker er en helt naturlig reaktion fra kroppens side, og er ikke spor unormalt.

Eftersom strækmærker ofte opstår under graviditet, er det derfor også essentielt at man før, under og efter sin graviditet er meget opmærksom på sin kost, vitaminer, stressniveau og søvn. Det er alt sammen noget der kan spille en rolle, når vi kigger på hvordan kroppen og huden reagerer. Akkurat derfor er det også vigtigt at få en professionel rådgivning omkring dette, eftersom det er et individuel behov som skal dækkes, og kan sjældent generaliseres.

Hvad er strækmærker?

Strækmærker er også kendt som striae. Det er skader der opstår i kroppens underhud, som i den første fase er rosa til blåviolette striber, der typisk optræder på mave, sædeparti, lår, bryst, eller arme. De opstår på baggrund af overstrækning af elastiske fibre i huden – netop det som der sker helt naturligt under en graviditet. Fibrene genvinder ikke sin elasticitet i huden, hvilket ofte resulterer i varige ændringer i huden.

Med tiden vil farven ændre sig, sådan de går i et med huden.

Kosmetisk hjælp til strækmærker

Hvis man oplever at få meget slemme strækmærker under en graviditet, eller hvis man stor overfor et større vægttab, er det også muligt at gå kosmetisk til værks.

Selvom kosten og vitaminerne er en essentiel del før, under og efter processen, er det også vigtigt at understrege at den sunde linje bør blive en livsstilsændring, og ikke blot en under perioden. Bidrager dette ikke nok i forhold til at udligne strækmærkerne, er det som indledningsvist på dette afsnit også muligt at bruge kosmetik hos en speciallæge. Gør man dette, vil strækmærkerne kunne blive reduceret, men ikke fjernes 100%.

Der anbefales også altid, at jo hurtigere der reageres på strækmærkerne, jo større procentuel forbedring vil man opleve.

I Danmark findes der dygtige speciallæger, der kan udføre disse opgaver. Hvis du ikke på forhånd er bekendt med den rette klinik, anbefaler vi at klinikken er godkendt af styrelsen for patientsikkerhed uden anmærkninger – såsom Cerix.dk har det.

Cerix er en anerkendt speciallæge, der har klinik i tre af de store danske byer, København, Odense og Aalborg, samt i Hellerup.