Vinlandet Italien – Hvorfor elsker vi det?

Når det kommer til vin, så kan man simpelthen ikke komme udenom Italiensk vin. Men hvad er det lige Italiensk vin kan, og hvorfor er det at den er så populær på markedet?

Sponsoreret indhold
vinmark i italien

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med cctravel.dk, som har en bred kendskab til Italien som destination. 

Charme, sommer og passion

Ser man isoleret set på Italien som land, forstår man måske godt hvorfor. Deres charme, sommeren og passionen for mad og drikke.

Vi kan lige hurtigt starte med at ridse et par hurtige facts op omkring vinlandet Italien. Først og fremmest er det verdens største vinland, baseret på volumen. Arealet strækker sig over 301.000 km2, og er opdelt i 20 regioner. De mest populære regioner er Piemonte og Toscana – mens de mest populære druesorter er Nebbiolo og Sangiovese.

Det eneste man kan sige med garanti om Italien er, at du med 100% sandsynlighed kan finde minimum et sted, hvor vinen lige præcis rammer plet på dine smagsløg. Her er simpelthen noget for alle.

Den Italienske vinjungle

Der er simpelthen så mange forskellige vingårde i Italien – og den geografiske forskel i forhold regioner er stor.

Dog er der en fællesnævner, som går igen hos alle de mange tusinde vinproducenter. Det er kærligheden og passionen for vinen. De synes alle sammen at de har verdens bedste vin, hvilket de heller ikke ligger skjul på.

Mange siger at man i Italien lever for god mad og vin. Det er en integreret del af deres kultur, og den måde de lever på – og dette gør sig gældende alle ugens dage, 365 dage om året. Når det kommer til gastronomi og vin gås der i høj grad ikke på kompromis. Her ønsker man kun det bedste af det bedste – og det både ses og smages.

Geografi og klima i det skønne støvleland

Når det kommer til vin, snakkes der med en respekt. Vinen er ligeså vigtig for italieneren, som fodbolden er det. Det er traditioner gennem mange hundrede år, som ikke blot ændres fra generation til generation. Tværtimod føres den videre.

De fleste kender Italien fra deres gode vejr, men de fleste af os har også typisk besøgt Italien om sommeren, hvorfor det måske er vores eneste og bedste beskrivelse af klimaet.

Men Italien er et stort land, som strækker sig over 1.200 kilometer fordelt på 10 breddegrader – klimaet og geografien er derfor ganske logisk heller ikke ens over hele linjen. Der er sågar en kæmpe forskel, hvilket også betyder at man ikke kan beskrive klimaet i et samlet billede.

Overordnet kan man inddele landet i tre zoner: NorditalienCentralitalien og Syditalien. Jo længere sydpå man kommer, jo varmere vil det også være.

De bedste italienske vine kommer fra bjergområder, hvor vinstokkene enten gror på skråninger eller i højden. Det vil sige i den nordlige del af Italien, i områderne Piemonte, Toscana og Friuli. Her beskrives klimaet også som et fastlandsklima, mens man i Central og Syditalien har subtropisk klima.

Når det kommer til vin, er vi ganske enkelt vilde med Italien. Og man forstår måske også hvorfor. Deres tilgang til vin kommer over hundredvis af års erfaring og eksperimenter. Og som man siger – træning slår talent. Når det kommer til vin må man erkende – her har italienerne virkelig øvet sig.