Hvad gør B-vitamin?

Har du brug for B-vitamin? Hvad gør B-vitamin ved kroppen?`Nogle af disse spørgsmål vil vi bevare i dette korte og informative indlæg på Helseboost. Læs med.

frugter med b-vitamin

Hvad er B-vitamin

Først er det vigtig at forstå B-vitamin. Den består af seks forskellige stoffer. Flere af dem har du sikkert hørt om: B1, B2, B3, B5, B6 og B12. Alle disse B-vitamin stoffer har tilfælles, at ens mangel på vitaminet opstår ved stress, dårlig ernæring og overdreven brug af stimulanser. Ydermere ser man også tit idrætsudøvere have brug for ekstra B-vitamin, da vitaminet let udskilles med sveden.

Dette vitaminpræparat indeholder også antioxidanter. Antioxidanterne er godt for kroppen, immunforsvaret og cellernes fornyelse. Med andre ord modvirker antioxidanten derfor også ældning og kroniske sygdomme.

Det er meget vigtigt at du ikke lader dig snyde af B-vitaminernes indpakning, som findes på markedet. Allier dig altid med din lokale helsebutik, for at få den bedste rådgivning omkring produkterne. Du skal heller ikke være bekymret for doseringen af B-vitamin. Ligeledes her kan det være en god idé at tage en snak med din helsebutik, omkring din egen individuelle dosering. B-vitamin er vandopløselige, hvilket betyder at de vitaminer kroppen ikke har brug for, blot bliver skyllet ud med urinen.

Opbevar altid din B-vitamin tørt og væk fra direkte sollys. Ved opvarmning ødelægges vitaminet, og effekten herefter mindskes.

Ønsker du ikke at indtage din B-vitamin gennem en kapsle, kan du naturligvis også få vitaminet gennem firske grøntsager og frugter. Husk altid at B-vitaminet ikke må erstatte din almindelige kost, men rettere som et tilskud til en sund og aktiv livsstil.


Ønkser du lækkert og stærkere hår kan du prøve de populære hårvitamin vingummier.

b vitaminer til haaret


B-vitaminerne

B1 – Thiamin

Har betydning for psykisk balance, energi og fordøjelse
Massivt mangel kan føre til hjertesvigt

B2 – Riboflavin

Har betydning for immunforsvar
Mangel kan føre til sår og infektioner

B3 – Niacin

Har betydning for psyken og fordøjelsen
Mangel kan føre til betændelse og diarre

B5 – Pantothen

Har betydning for energi, søvn, muskler
Mangel kan føre til udmattelse, søvnløshed og svage muskler

B6 – Pyridoxin

Har betydning for blodsukker, energi og psyken
P-piller kan være grund til mangel

B7/B8 – Biotin

Har betydning for hud og immunforsvar

B9 – Folinsyre

Har stor betydning for fosterets udvikling
Mangel kan føre til dårlig fordøjelse og forværret hukommelse

B12 – Kobalamin

Har betydning for energistofskiftet
Mangel kan føre til demens

Hvorfor mangler jeg B1?

Problemer med at huske, angst, uro, nervøsitet, depression, søvnløshed, samt et lavt blodtryk. Dog kan mange af de samme symptomer ses ved overdreven indtagelse af koffeinholdige drikke.

Hvorfor mangler jeg B2?

Revner og sår ved mundvigen og øjenkrog. Endvidere betændelse ved mund, eller kløende rød tunge. Større modtagelighed for infektioner kan også være tegn på B2-mangel.

Hvorfor mangler jeg B3?

Ligesom alle de andre B-vitaminer har B3 en betydning for omsætningen af kulhydrater. Ligeledes har den en betydning for saltsyreproduktionen i mavesækken, og dermed vigtig for dannelse af en lang række hormoner.

Hvorfor mangler jeg B5?

Slap hud, rynker og hårtab. Man karakteriserer det også som tidlig aldring. Meget junkfood og generelt usund livsstil kan være medvirkende til mangel på B5.

Hvorfor mangler jeg B6?

B6 har betydning for normal bloddannelse, immunforsvaret og forebyggelse af mange typer kredsløbslidelser – herunder dannelse af blodpropper. B6 kan også være vigtig ved graviditet.

Hvorfor mangler jeg B12?

Mangel på B12 kan medføre nerveskader. Symptomer kan være psykisk ubalance, nedsat appetit, træthed og mundbetændelse. B12 indsprøjtning ved lægen mindsker ofte symptomerne. Er man vegetar og gravid bør man også være ekstra opmærksom på B12 mangel.