Hvad er mindfulness?

Har du hørt ordet "MINDFULNESS" før? Måske. I dette indlæg kan du blive lidt klogere på mindfulness, og hvad man kan bruge det til. Det er super sundt, og der er rigtig mange gode ting forbundet med at dyrke mindfulness. Skønhed og velbehag sker indefra, og med de rette teknikker kan man komme langt med mindfulness.

Sponsoreret indhold
mand udøver mindfulness på jorden

Den korte introduktion til mindfulness

I bund og grund handler det om nærvær. At være nærværende er en vigtig egenskab i enhver henseende, men det er faktisk de færreste der mestrer evnen til dette. Er man ikke tilstede i nuet, kan man nemt blive påvirket og distraheret af støj, som kan virke stressende. Det som du skal lære gennem mindfulness, er at blive bedre til at lytte til dig selv og til andre. Og husk – det er IKKE kun dig selv, men ligeså meget de mennesker som er omkring dig.

Poulariteten for at være mindful er stærkt stigende. Mange har en rigtig travl hverdag, hvor man i den forbindelse har behov for at få ro. Roen kan man opnå på rigtig mange forskellige måder, det er dog vigtigt at man tager sig tid til at finde den. Det nytter ikke noget, hvis man vil bygge “Rom på en dag”, for det sker ikke.

For at vende tilbage til dette indlægs kerne: “Hvad er mindfulness?“, så kan vi altså bekræfte at det handler om at være nærværende. Dét at finde sin fulde opmærksomhed på sine tanker, følelser og kropsfornemmelser, samt ens omgivelser og relationer. Kan man kontrollere ens nærvær, har man lettere ved at finde overskud i ens dagligdag. Dette er sådan set underordnet, om det handler om en tur i fitnesscentret, på arbejdspladsen eller ved sociale arrangementer. At være mindful, kan styrke din evne til at være “Herren i eget hus”, forstået på den måde, at du selv styrer dine tanker.

Når du er i en mindful tilstand har du:

  • Roligt sind
  • Bedre dømmekraft
  • Kontrol over dine tanker
  • Kontrol over rekationer
  • Kontrol over handlinger
  • Accept af virkelighed som den er 

Sådan kan du arbejde med mindfulness

Der findes en række forskellige metoder til hvordan man kan komme i mindfull tilstand. Er man ikke vant til at meditere eller lignende, kan man sammenligne det lidt med løbetræning. Start langsomt ud – hurtigt vil du erfare at kroppen bliver bedre og bedre til at slappe af, og lade forstyrrende tanker passere.

Sådan gør du: 

Placer dig et sted hvor du kan finde ro.

Fokuser på din vejrtrækning. Træk vejret ind og gennem næsen. Det er vigtigt at du forholder dig vågen under hele seancen. Fokuser på din vejrtrækning. Opstår der situationer hvor forstyrrende tanker opstår, vend straks tilbage til vejrtrækning. Du kan med fordel tælle mellem det du trækker ind, og puster ud igen. Dette er med til at holde dig fokuseret i momentet. Gør dette i 4-5 minutter, og afslut så med 5 meget dybe vejrtrækninger, hvor du trækker vejret ind gennem næsen, holder vejret 1 sekund, og puster ud gennem munden. Hold øjnene lukket, indtil du føler dig klar til at åbne dem.

Mindfullness er en fantastisk form for træning til at finde den indre ro. Du behøver ikke deltage i Yoga sessioner eller tage i fitnesscentret for at prøve noget nyt. Der findes mange former for hjemmetræning som er helt fantastiske for krop og sind, det handler blot om at du finder din vej!