Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Er der egentlig forskel på frugt og grøntsager? I så fald, hvad er forskellen? Hvorfor er tomaten en grøntsag, når den tydeligvis ligner en frugt? Vi forsøger i denne artikel at give dig overblikket over de to begreber.

Æble

Frugt eller grøntsag?

Hvorvidt vi betragter en ‘plante’ som værende en grøntsag eller en frugt er en flydende grænse, som kan være svær at definere, men dog primært gøres gennem hvordan vi bruger planten i vores mad. Der findes f.eks. flere forskellige typer af bananer. Dem vi alle sammen kender er søde og kan spises i den rå form, derfor betragtes den også som en frugt – de andre sorter kan ikke spises i rå tilstand, er det så en grøntsag?

De andre former for bananer kan som nævnt ikke spises i rå format. I lande hvor denne type banan hører hjemme, bruges den som alternativ til kartofler og ris, den skal altså koges. Derfor betragtes den også som en frugt.

Tommelfingerreglen: Hvis planten primært spises i rå format, som en nydelse (som du kender frugter), så er der i 99% af tilfældene tale om en frugt. Hvis det derimod kræves, at du tilbereder på planten inden den kan spises, så er der tale om grøntsager.

Grøntsager er svær at definere

Tidligere nævnte vi, at begreber kan flyde sammen, hvilket primært skyldes at der aldrig er blevet lavet en videnskabelig definition af grøntsager, modsat frugter. Hvorvidt en plante betegnes som en grøntsag afhænger alene af hvordan vi benytter den i vores madvaner.

Omvendt, så har frugter en botanisk definition. Frugter er dækfrøede planter, som indeholder frø, hvilket gør det nemmere at bestemme hvorvidt noget er en frugt eller ej. Grøntsager derimod har ingen botanisk definition og kan faktisk være alt fra blomster, blade, rødder stænger i nogle tilfælde endda frugter.

Definitionen er svær – du bør i største tilfælde blot følge den tommelfingerregel vi nævnte ovenfor, men hvis du virkelig ønsker at kende til den enkelte plantesort, så kan du slå dette op.

Der er forskel på frugttyper

Ligesom at grøntsager kan være mange forskellige former for grøntsager, så kan du også finde frugter i forskellige afskygninger. Helt simple hasselnødder betragtes som en frugt (den stammer fra et frø), men fra den hårde frugt, så finder du også frugter i bær, herunder også jordbær og solbær.

Nu tænker du måske.. “Hey – jordbærd er en nød!”

Du har ret, men nødder er kategoriseret under frugter, så det er blot en underkategori, hvilket gør det endnu sværere at blive klogere på dette univers af frugter og grøntsager.

Der findes som ved alt andet også undtagelser, som på ingen måde går i hånd med alle andre regler. Et godt eksempel var, da EU valgte at definere gulerødder som frugter. Fjollet? Faktisk ikke..

Det var af den simple årsag, at det var nødvendigt for at det blev muligt at lave gulerodsmarmelade, da kravet var et det skal officielt godkendes.