Hvad er B vitamin godt for?

Har du også svært ved at finde rundt i vitaminjunglen? Der findes mange forskellige muligheder på markedet, og det kan være svært at finde ud af hvilke kosttilskud der er vigtigt for én. I dette indlæg vil vi komme ind på B-vitaminen, og hvad den er god for?

b vitamin i glas

Hvad er B vitamin?

Der findes i alt 6 forskellige slags B-vitaminer. Helt overordnet bidrager B-vitaminerne til et velfungerende nervesystem, der er med til at styrke immunforsvaret. Endvidere er B-vitaminerne også vigtige for vores hud, hår, kredsløb og ikke mindst leveren. B-vitaminerne er et perfekt supplement til en sund og nærende livsstil, og bør på ingen måde erstatte et normalt måltid. De skal have en supplerende effekt på vores helbred, og dermed være et hjælpe-enzym i vores krop.

Men lad os blive lidt klogere på de 6 forskellige B-vitaminer som der findes.

Disse kaldes: B1, B2, B3, B5, B6 og B12. Vitaminerne tilføres kroppen via kosten eller som kosttilskud.

kosttilskud b vitaminer

B1

Denne vitamin er god for nervesystemet. Det hjælper på fordøjelsen, muskler og hjerte. Man anbefaler en daglig dosis på 1,4 mg for mænd, og 1,1 mg for kvinder. (Kilde: Netdoktor.dk) B1 kan også fås gennem kosten, såsom gær, ris, fuldkornsmel, peanuts m.m.

B2

B2’en har en betydning for vækst, hud, negle, hår, syn, tunge m.m.

B3

Det er lidt mere sjældent at danskere har mangel på B3 vitamin. Men det kan opstå hvis man har en meget ensidig kost, ved leversygdom eller alderdom.

B5

Symptomer på B5 kan være træthed, diarré og hovedpine. Igen et vitamin der sjældent ses i Danmark.

B6

Har man mangel på B6 vitaminen, vil typiske symptomer være hudforandringer, kramper eller blodmangel. Kroppens omsætning af kulhydrater og protein kræver B6 vitamin.

B12

Er nødvendig til produktionen af de røde blodceller.

I nutidens Danmark hvor flere prioriterer en vegansk levestil, kan man erfare at denne gruppe vil have en større tendens til B12 mangel.

Kan man nikke genkendende til flere af ovenstående symptomer, anbefaler vi at man køber en B-vitamin, der omfatter alle 6 vitaminer.