Basketball for begyndere

Jeg tager dig med på min personlige basketball rejse. Jeg deler ud af min egne erfaringer, og forklarer hvorfor jeg synes det er verdens fedeste sport. Bliv præsenteret for en række mindeværdige highlights fra verdens bedste basketball-liga NBA, og ikke mindst nogle sjove facts omkring basketball.

pige med basketball

Sjove facts omkring basketball

  • I 2002 ser man det første kvindelige dunk i professionel basketball. Dette udføres af Lisa Leslie fra Los Angeles Sparks.
  • Kareem Abdul-Jabbar er den mest scorende NBA spiller nogensinde. Han står noteret for 38.387 points efter 20 sæsoner.
  • Spalding har lavet officielle NBA basketbolde siden 1984.
  • Der siges at der er flere i Kina som spiller basketball, end der er indbyggere i USA.
  • Gheorghe Mureșan er den største NBA spiller nogensinde med sine 234 cm.
  • Muggsy Bogues er den mindste NBA spiller nogensinde med sin 160 cm.
  • Den første kurv der er blevet anvendt til basketball var en “fersken-kurv”.
  • Kobe Bryant laver 60 point i sin afslutningskamp “Kobe’s Farewell” mod Utah Jazz. Dette klip har jeg gemt til dig nederst i dette indlæg.

Min personlige basketball erfaring

Gennem snart 20 år har jeg spillet basketball. Basketball har i mange år været en stor del af min hverdag. Venskaber, sejre, nederlag – og hundredvis af forskellige oplevelser og minder stammer lige netop herfra – basketballbanen. Lad os gå nogle år tilbage – fordi hvorfor var det at jeg lige netop blev grebet af dette spil, og ikke som så mange andre håndbold eller fodbold? Og nej – jeg er ikke er over 200 cm høj, og det behøver du heller ikke være.

Har du endnu ikke den store kendskab til basketball, men overvejer at komme i gang – er dette indlæg “basketball for begyndere” måske lige noget for dig.

Basketball – Verdens fedeste sport

Jeg ville ønske at endnu flere i Danmark spillede basketball. Sporten har simpelthen så meget at byde på – dette er både set med et trænings- og underholdnings perspektiv.

Lad os tage træningen først. Basketball kræver i princippet ikke mere end en bold, og en kurv. Om du spiller i hallen eller i skolegården, er i princippet ikke afgørende, det vigtigste er blot at det er nemt at komme i gang. Som udgangspunkt er basketball et spil, hvor man spiller 5 mod 5. Det vil sige at der er 10 spillere på banen af gangen. Hver spiller har typisk sin egen individuelle rolle, men det er vigtigt at pointere, at basketball er et holdspil, og det er holdpræstationen som skaber successene. Rollerne er mere en form for pejlemærke af hvordan det bedste team skabes. Disse er fordelt således: PG, SG, SF, PF og C.

Hvad er en PG?

I håndbold vil man kalde denne person for “playmakeren”. En Point Guards (PG) rolle er at styre og kontrollere spillet – specielt offensivt. Skal der køres en række systemer/ taktikker, er det afgørende med en dygtig PG, som har en god forståelse for spillet, samt sine holdkammerater. I enhver holdsport er kommunikation en essentiel nøgle til gode præstationer, og her hviler et stort ansvar på Point Guardens skuldre for at det lykkes.

Hvis man skal nævne en europæisk PG som har opnået det meste som basketballspiller, er en type som franske Tony Parker værd at fremhæve.

Hvad er en SG?

En Shooting Guard (SG) har primært som hovedopgave at score point. Oftest er spilleren på denne plads kortere, lettere og hurtigere end forwarden. Det er ikke unaturligt at man spillere forskellige positioner i basketball – især er det ikke atypisk at denne spillertype skifter mellem positionen SG og SF.

Hvad er en SF?

På mange måder kan positionen godt sammenlignet med en SG. En Small Forward (SF) har typisk lidt mere fysik, og deltager mere aktivt i reboundspillet. En rebound er hvis man får fat i bolden, efter den har ramt ringen, og tilbage i spil. Afhængig om det er forsvars- eller angrebsrebound skelnes der mellem: Offensive rebound og Defensive rebound.

Hvad er en PF?

En Power Forward (PF) har typisk mere størrelse end de tre andre positioner, som vi har berørt. Spilleren bevæger sig typisk inside, og fungerer som backup til banens store mand, der også kendes som en Center (C). Disse to centrale positioner har et tæt samarbejde i forhold til forsvars og angrebsspillet.

Hvad er en C?

Med sikkerhed IKKE banens bedste straffeskytte. Dog derimod typisk en masse størrelse og fysik, der gør at man er i stand til at dominere feltet. Så selvom det ikke er et krav at være over 200 cm for at spille basketball, er det alligevel ret usandsynligt at banens femmer, eller Centerspiller er mindre end dette.

Behøver jeg at være over 200 cm for at kunne spille basketball?

Det korte svar er nej.

Dette er måske en af de hyppigste foredomme man hører i basketballverdenen. Afhængig af den position man spiller på banen, vil det variere rigtig meget. Er man stor, er det klart at man vil have en fordel fysisk. Dog vil citatet “hard work beats talent” evigt holde stik. Et godt eksempel på dette er den tidligere NBA spillere – også hidtil mindste – Muggsy Bogues et godt eksempel på. Med sine 160 cm og 14 sæsoner i NBA formåede han virkelig at sætte sit præg på spillet basketball.

Omvendt målte Gheorghe Mureșan 234 cm i sin NBA tid. Dette er altså en forskel på 74 cm – så når man siger at basketball er et spil for alle, siger denne højdeforskel i hvert fald lidt om dette.

Min egen personlig mening omkring sporten

Det hele startede i skolegården tilbage i 1999. Der var jeg 6 år gammel, hvor jeg for første gang fik vækket en interesse for basket. Hurtigt var vi en helt gruppe drenge på 8 – 10 stykker der begyndte at spille. I de unge år var det klart det sociale aspekt i spillet, som gjorde det interessant. Senere i takt med serøstieten steg, blev jeg også ret begejstret for træningen – og er det stadigvæk den dag i dag. I snart 20 år, har det holdt mig i form på en sund måde. Når man spiller basketball bruger man rigtig mange forskellige slags muskelgrupper, og du får med garanti pulsen op. Der er rigtig mange intense løb, temposkift, hop, fodarbejde, koncentration, der alt sammen udgør kombinationen af en bred og alsidig sportsgren.

Kampene er intense. Pulsen er høj. Der sker noget i både forsvarsenden og angrebsenden. Du er hele tiden presset af et skud-ur, der gør at man i basket kun har 24 sekunder til at få afviklet sit angreb. 8 sekunder til at komme over midten, samt ny 14 sekunder hvis bolden rammer ringen, der laves en fejl, m.m., hvis uret altså i forvejen er under grænsen på de 14 sekunder. Skud-uret sikrer dette høje tempo, samt muligheden for at en kamp kan vende rigtig mange gange, før den er afgjort. Noget jeg faktisk tit har undret mig over ikke findes i håndbold eksempelvis.

Et skudur sikrer et højt tempo, men også endnu mere underholdning.

Et godt eksempel på dette er Damain Lillard’s kampafgørende skud i Playoff-serien i West mod Houston Rockets.

Basketball-udstyr

Når man spiller basketball, er det essentielt med det rette udstyr – herunder især dit fodtøj.

Nogle af de førende brands inden for basketball støvler er Air Jordan, Nike, Adidas og senest også Under Armour. Engang var også And1 kendt for at være det ypperste inden for basketball-støvler, men betragtes i dag ikke længere som førende i denne kategori. Et par gode basketball-støvler, er klart det dyreste udstyr, som du har behov for, før du er i stand til at deltage i din første basketballtræning.

Kobe’s farewell

Hvis ovenstående indlæg ikke har vækket din basketball interesse, bør du netop se highlights fra Kobe’s Farewell. En absolut favorit, sagt af en stor Kobe supporter gennem MANGE år.