Argan Olie – De gyldne dråber fra Marokko

Du har sikkert hørt om argan olie, men kender du også produktets mange egenskaber. Argan olie består af en unik sammensætning, der gør den anvendelig for hår, ansigt og madlavning. I over 60 millioner år har træet Argania Spinosa vokset i Marokko, hvilket mange forbrugere på verdensplan sætter stor pris på. Bliv klogere på olien og hvilke anvendelsesmuligheder du blandt andet har med argan olie. Tak fordi du læser med på Helseboost. ?

Hvad er argan olie?

Om du tager til frisøren, besøger din lokale helsebutik, eller dansk supermarkeds komsmetiske afdeling vil du med garanti støde på argan olie. Argan olie er over de sidste år blevet meget mere end blot en turristattraktion i Marokko. I dag forhandles olien flittigt herhjemme i Danmark og efterspørgslen er stor.

Oliens sammensætning er unik, og dens mange anvendelsesmuligheder gør at produktets funktion er stor. I dette indlæg kommer vi omkring anvendelsesmulighederne – herunder i forhold til hår, ansigt og madlavning.

Argan olie betegnes også som Marokkos flydende guld, som kommer af oliens gyldne og eksklusive farve.

Argan olie fra Marokko

Argan olien stammer fra et træ. Træet hedder Argania Spinosa, og er lokalt også døbt som livets træ. Det er meget gammelt træ som man har kunnet opleve i Marokko – faktisk siger historien at Argania Spinosa træet kan dateres mere end 60 millioner år tilbage.

De klimatiske forhold i Marokko er optimal til plantning af Argania Spinosa træerne. Dog har mange andre nationer forsøgt at gøre kunsten efter, uden at kunne ramme samme kvalitet, som de gør det i Marokko. I dag er træet mere end blot turisme, det er også et kommercielt produkt, der dagligt danner grundlag for argan oliens produktion.  Netop på grund af den store efterspørgsel, er man i Marokko også meget omhyggelig med kvalitet og produktion, da det for lokalbefolkningen er ekstremt essentielt at man værner om træets fremtid, og vedligeholder træets smukke historie.

Som forbruger skal du være opmærksom på argan oliens kvalitet. På markedet findes der flere fremstillinger, som enten er et blandingsprodukt, eller en meget lav argan-kvalitet, der aldrig ville eksporteres af velvidende og kvalitetsbevidste eksportører. Så selvom indpakningen fremstår af eksklusiv, er det nødvendigt man dykker ned i oliens indholds-beskrivelse på etiketten.

Argan olie til hår

Som nævnt i indledningen har argan olien grundet sin særlige sammensætninger nogle helt unikke egenskaber. Dette gør sig gældende inden for hår, ansigt og madlavning.

Når vi kigger på argan olie til håret, har du sikkert allerede stødt på olien i mange forskellige hårprodukter. Især tilsættes olien ofte i shampoo og balsamprodukter – dels på grund af effekten – dels på grund af salgsværdien i det. Desværre er det også TYPISK salgsværdien, der er i højsædet for producenterne, eftersom der ofte kun er tilsat en meget lille mængde argan olie i produkterne, da den rene olie er dyr. Læs derfor altid hvad produktet indeholder bagpå.

Er der tale om den rene argan olie, kan håret plejes på to forskellige måder.

  • Den ene kræver ikke andet end olien, en teske og dine hænder. Metoden kan anvendes af både kvinder og mænd. Som mand bør man anvende en smule mindre af olien, da den er meget drøj i brug. Anvender man for meget vil håret ikke fremstå sundt og lækkert, men i stedet fedtet og usoigneret.

Hæl olien op på en teske (mellemlangt/ langt hår) og masser det godt ind. Kom godt ned i hovedbunden, men fokuserer på midten af håret, da det er her håret er mest tørt.

  • Den anden mulighed, er at komme olien på en klud. Ellers er det samme proces, hvor olien masseres godt og grundig ind i håret. Denne metode kan med fordel anvendes dagligt, eller hver anden dag. Plejer du håret med én af ovenstående tips, vil du erfare et blødere hår med en naturlig glød.

Argan olie til ansigtet

Argan olie er også meget effektiv som et kosmetisk produkt.

For at kunne vurdere den egentlige effekt at olien, bør man minimum teste det i 30 dage. Du kan med fordel både anvende arganolien morgen-og-aften. Størstedelen vil erfare at huden blødgøres og fremstår mere stærk og smidig.

Det er især de essentielle fedtsyrer og E-vitamin, som gør at arganolie er velegnet til huden. De essentielle fedtsyrer, er også dem vi kender fra omega-3,6 og 9 mange af os tager som et dagligt kosttilskud. De essentielle fedtsyrer bidrager også til at danne mere glød i huden. Ydermere indeholder olien også A-vitamin, som bidrager til smidighed og minimering af hudens aldring. A-vitamin er også ganske effektiv mod solskoldning.

Afhængig af din hudtype bør du rådgive dig med din lokale helsebutik.

Argan olie til madlavning

Den sidste mulighed vi vil komme omkring i dette indlæg, er argan olie til madlavning. Nu skal du naturligvis ikke tage din kosmetiske argan olie og hælde på panden, eftersom der er en forskel på den kosmetiske olie, og den olie der kan anvendes til madlavning.

I produktionen af spiselig argan olie sker der en forarbejdning af kernerne, før de overhovedet bliver presset. Helt lavpraktisk betyder det, at man frasorterer de mindre gode stoffer for kroppens fordøjelses system. Dette gør man via en ristning, som samtidig også tilfører olien bedre smag, og gør den mindre harsk og bitter. Det er lidt det samme proces man kender fra kaffe eller chokoladebønne produktion. En frisk bønne er meget bitter, men ligeså snart de ristes neutraliseres den bitre smag.

Modsat kaffe eller chokoladeproduktion presses argan olien efter ristningen, som sker ved en meget høj temperatur, der gør at der dannes en spiselig olie.

Det er klart den kosmetiske argan olie de fleste af os dansker kender og bruger, men begge rene olier har en positiv indvirkning på vores sundhed.

Argan oliens kvaliteter

Som du nok har kunnet fornemme, så kan argan olien bruges til flere forskellige ting. Ydermere har du nok også bemærket, at man skal være en smule opmærksom på oliens kvaltiet. Bare fordi etiketten fremstår eksklusiv, er det ikke sikkert at de gyldne dråber er helt så gyldne. Det er især når man kigger på den kosmetiske argan olie, hvor man som forbruger skal være ekstra opmærksom. Kravene i Marokko er ikke helt ligeså store ved kosmetisk produktion, kontra den spiselige produktion. Derfor kan man hurtigt få fingrene i et produkt af lav kvalitet, hvis man udelukkende tager udgangspunkt i produktets pris.