Skal du drikke 2 liter vand om dagen?

At drikke vand ved vi alle sammen er sundt. Vi har også fået at vide, at vi skal drikke minimum 2 liter vand om dagen, men forholder det sig også sådan? Er der et videnskabeligt bevis for, at det er noget vi skal? Vi dykker i denne artikel ned og kigger nærmere på hvorvidt om du skal drikke 2 liter vand elle ej.

mand og kvinde drikker vand

Hvor meget vand dagligt?

Vand er essentiel for at vi som mennesker kan fungere – det er nemlig vigtigt at vi holder kroppen dehydreret. Hver dag mister vi væske i form at urin og sved, hvorfor at disse depoter selvfølgelig skal fyldes op igen.

Vand er vigtigere end mad – men vi ved alle sammen at vi skal bruge vand for at overleve, men hvor meget vand er egentligt nødvendigt, for at vi kan have en sund væskebalance?

Lad os starte helt basalt ud – der findes ingen videnskabelige tests, som påpeger hvor meget vand der skal drikkes, i hvert fald ingen tests som siger at vi skal drikke 2 liter vand om dagen.

Så tænker du måske – Skal jeg så ikke drikke så meget vand?

Både ja og nej, det er individuelt fra person til person, lad os dykke nærmere ned i dette.

Du skal lytte til din krop!

Vi er alle forskellige mennesker på hver vores måde. Både på det personlige plan, men vores kroppe er også bygget meget forskelligt op. Nogle tynde, nogle tykke – alt sammen noget som handler om hvordan vores krop tager i mod det vi indtager, herunder også vand. Helt simpelt kaldes dette biokemisk individualitet.

Du behøver som udgangspunkt ikke drikke 2 liter vand om dagen – det er ikke et krav for at kunne fungere som mennesker, men det er på ingen måder usundt og du må hellere end gerne gøre det.

Hvis du synes det er svært at få drukket nok vand, så findes der nogle simple tricks til at få mere vand indenbords, sådan at du med sikkerhed undgår dehydrering.

6. simple råd som sikrer dig nok vand

1. Drik et stort glas vand, som det første om morgenen, så kan munden godt være lidt tør efter en lang nat. Det bedste du kan gøre for din krop er at starte dagen med et stort glas vand. Det hjælper kroppen med at udskille giftstoffer, som er blevet ophobet i kroppen mens du sov.

2. Vær på forkant
Efter at du har drukket det første glas vand, så fylder du det bare op igen og tager det med dig. På denne måde er du klar til at tage en tår vand, så snart tørsten melder sig igen. Gerne endnu før!

3. Kom lidt salt på din mad
Salt er sundt i de rette mængder. Du kan med fordel komme lidt salt på din mad, på denne måde sikrer du dig, at du har det rette antal elektrolytter i blodet. Hvis du ikke spise morgenmad, hvor salt gør sig godt, så kan du også komme en lille smule salt i vandet. Det sikrer ydermere også, at dine kropsvæsker ikke bliver fortyndet.

4. Ikke overdriv indtaget af koffein
Koffein er dehydrerende, så hvis du har et meget stort indtag af kaffe i løbet af dagen, så er det vigtigt for kroppen, at du husker at drikke lidt ekstra vand. Her kommer det tydeligt til udtryk, er der er forskel på hvor meget vand du drikker. Fordi drikker du meget kaffe, så er det en meget god idé at du drikker de omtalte 2 liter vand om dagen, netop fordi at kaffe indeholdende koffein er meget dehydrerende.

Hvis du samtidigt også drikker meget sukkerholdige drikke, såsom cola eller andre søde drikke, så skal du ligeledes være opmærksom på at sukkeret er dehydrerende, hvilket gør at vi tager på i vægt.

5. Lidt ekstra vand er godt
Hvis du er typen der benytter sig meget af fitness centre, så er det en super idé at du efter træning indtager en større mængde vand, da du forbrænder meget under træningen. Du kan eventuelt tage lidt ekstra protein pulver sammen med vandet, da det hjælper kroppen med at restituere på en naturlig måde.

6. Hold øje med dit tis!
Det sidste råd du skal tage til dig er at holde et vågen øje med dit tis. Der er nogle meget simple ’regler’ som gælder når vi taler om urin. Den skal meget gerne være lysegul/hvid, samt dernæst ikke lugte grimt og så skal der ikke mindst være rigeligt af det! Hvis det er helt mørkegult, som en typisk omgang morgenurin, så skal du drikke markant mere vand.

Uanset hvad, så skal du huske at lytte til din krop, når de taler til dig gennem forskellige kropssprog. En naturlig tørst skal selvfølgelig slukkes, om end hvis du opdager at dit urin er meget mørkt, så skal du huske at drikke mere vand.

Essensen af alle disse råd er, at vi som individer er meget forskellige hvorfor at vores behov for væske også er forskelligt.

Kan man drikke for meget vand?

Artiklen har indtil videre lagt meget fokus på at man i næsten alle situationer skal huske at drikke rigeligt med vand, men hvis man bare drikker alt hvad man kan, kan man så drikke for meget vand?

Man skulle umildbart ikke tro det, men du kan faktisk drikke for meget vand, hvilket vil betyde at kroppens saltindhold kan falde til et for lavt niveau. Et for lavt saltindhold i kroppen kan forårsage hyponatremia, som er en tilstand hvor din celler svulmer op grundet for meget vand, men du skal drikke rigtig meget vand før at dette bliver aktuelt.

Så det er bestemt ikke noget du bør frygte. Hvis du er på ferie i de varme lande, så er det tæt på umuligt at drikke for meget vand. Her er det især vigtigt at holde kroppen dehydreret!

Konklusion: Hvordan skal du forholde dig til 2 liter vand om dagen?

Som vi tidligere har været inde på, så er svaret lidt tvetydigt og umildbart både ja og nej. Det afhænger meget af hvad du ellers indtager i løbet af dagen, men grundlæggende vil det være godt for os alle at følge rådet om at drikke 2 liter vand om dagen. Det er super rart for kroppen, så drik du bare løs!

Du kan sagtens tage nogle dage hvor du ikke kommer helt op på de 2 liter, men det afhænger meget af hvordan du agerer og hvor du opholder dig. Hvis du drikker en masse kaffe i løbet af dagen, så er det vigtigt at du husker at drikke lidt ekstra vand. Hvis du også er på ferie i de varme lande, så er det også super vigtigt at du får massere af vand!

Du skal grundlæggende gøre det til en vane at holde øje med dit urin ift. farven samt lugten af det. Du kan tydeligt lugte, hvis dit tis lugter lidt ekstra meget, så ved du også at det er tid til drikke endnu mere vand.

Mange mennesker er dehydrerede, så det gælder om at forsøge at lytte til sin krop, samt mærke efter hvad den forsøger at fortælle os. Du kan godt mærke, hvis det er tid til at få lidt vand, så træk vejret og lyt til kroppen.

Vi håber at du har fået en større lyst til at drikke vand, samt opretholde din væskebalance.

Hvis du intet vand har drukket mens du læste denne artikel, så er det ved at være tid til at du henter dig et koldt glas vand!

Skål!