
Drømmer du om at opnå et vægttab
Denne artikel er sponsoreret. Har du hørt om slankemedicinen Wegovy? Det er en type medicin,...
Der er i dag ingen tvivl om, at skakspil har sine fordele. Når du spiller skak, skal du konstant vurdere spillets gang og næste træk. Du skal analysere både fordele og ulemper hver gang, at du flytter dig. Den slags tænkning udvikler dig på flere områder. Vi har i den følgende artikel samlet en række fordele, der er i at spille skak.
Skrevet d. 1. marts 2010 af Helseboost
Forskning har gennem tiden vist, at skak forbedrer ens hukommelse. Det er specielt gældende, når man er yngre. Her lærer man nemlig, at hvis man ikke koncentrerer under spillet, så følger der en konsekvens i form af at tabe.
Når man spiller skak, så skal man derfor fokusere og tænke grundigt efter. Dermed bliver man nødt til at holde fokus under hele spillet. På denne måde kan man trænes til at blive bedre og bedre til at fokusere på det foran sig i længere tid. Forskning har vist, at denne form for træning af fokus ender med at forbedre ens hukommelse i det lange løb.
Skak er gennem tiden altid blevet forbundet med intelligente mennesker, men der har altid været en tvivl om, hvad der driver hvad. Er det de kloge mennesker, der automatisk søger henimod skakspillet? Eller er det skak, der gør mennesker mere intelligente?
Det ser dog ud til, at skak faktisk kan gøre folk mere intelligente. En undersøgelse med 4000 studerende viste, at skak øgede både drenge og pigers IQ efter blot 4 måneders skak.
Hvis man tager et kig på forskellige succesfulde mennesker, så finder man ofte ud af, at de bruger skak som et værktøj til at træne deres hjerne og øge deres intelligens. For eksempel er der Jennifer Shahade, der både er professionel pokerspiller og dobbelt amerikansk mester i skak for kvinder. Hun er derudover også redaktør på hjemmesiden Chess Life. Her fortæller hun om sine oplevelser med skak og er stor fortaler for at bruge skak som et værktøj i livet, hvad end ens profession er.
Hjernen arbejder på samme måde, som muskler gør. Det gør den hvert fald i den forstand, at den skal trænes for at holde sig i form og forblive sund. En undersøgelse viste, at mennesker over 75 år, som spiller skak, er mindre tilbøjelige til at udvikle demens end andre. En muskel mister dens styrke mere og mere, hvis den ikke bliver trænet. Det samme gælder for hjernen, hvis den ikke bliver brugt og trænet. Dr. Robert Freidland fandt frem til at, at en ubrugt hjerne leder til tab af hjernes styrke.
Et tysk studie fandt frem til, at det faktisk er begge sider af hjernen, der bliver trænet, når du spiller skak. Det var ellers ikke forventet, da eksperterne regnede med den højre side ikke ville blive brugt på samme niveau. Det kunne dog forklares med, at højre side kom i spil, når der skulle svares hurtigere på de forskellige skaktræk.
Den højre side af hjernen står for kreativiteten. Da det lige er blevet slået fast, at skak træner både højre og venstre side af hjernen, så kommer det nok derfor ikke som den store overraskelse, at skak også øger kreativiteten.
Det som skak specielt går ind og gør, når den træner din højre side er, at den øger din originalitet.
Skak og dens sammenspil med kreativitet er blandt andet blevet testet i en undersøgelse med studerende. De studerende blev inddelt i forskellige grupper, hvor den ene spillede skak, den anden brugte computere, og den tredje selv fil lov til at bestemme en aktivitet. De pågældende aktiviteter skulle foretages en gang om ugen. Efter 32 uger kunne de se, at skakgruppen scorede højere i kreativitet, end da de først startede. De andre grupper forblev på det samme niveau, som de lå på fra starten af.
Det er ingen tvivl om, at skak er bedst at starte på, når du er helt ung. Det er her, at du stadig udvikler dig mest. Det betyder dog ikke, at det er for sent at høste fordele ved skak. Skak er for alle, og det er aldrig for sent at starte.